10 november 2020

De wereld van installatietechniek
Een column door Jasper van Zutphen. DGA Aqualon van Zutphen Installatietechniek.

 

Tijdens het periodieke marketingoverleg met ons reclamebureau, kwamen we tot de conclusie dat we onze merkbelofte het beste uit één wereld de komende periode nog concreter gaan maken. Nu we inmiddels opereren vanuit ons nieuwe bedrijfspand, is dat ook een logische stap. De volgende vraag werd me gesteld: “Jasper, wij zaten te denken aan een -kritische- column door de bril van het beste uit één wereld. En wij vinden dat jij hiervoor de aangewezen persoon bent. Zullen we dat gaan doen?”

 

Oké, vooruit dan. Eerlijk is eerlijk, ik was niet meteen enthousiast. Want één, ik draag geen bril (een excuus waar ik overigens niet mee weg kwam) en twee: wat ga ik vertellen? Ik weet van mezelf dat ik vol enthousiasme kan praten over ons vak en bijvoorbeeld de techniek die is verwerkt in ons nieuwe bedrijfspand. Daarnaast ken ik mezelf goed genoeg om te stellen dat ik ook behoorlijk kritisch kan zijn. Simpelweg omdat ik sta voor eerlijkheid en altijd ga voor het best mogelijke resultaat. Tot slot, ben ik het niet altijd overal mee eens … En dit bleek dus het beste argument om daadwerkelijk aan de slag te gaan met een column.

 

“Wordt ons gebouw voldoende geventileerd’?
Deze vraag wordt ons bijna dagelijks gesteld vanuit allerlei hoeken.

 

Scholen, zorginstellingen, bedrijven en horeca maken zich na de uitbraak van Covid-19 en de daaropvolgende media-aandacht ernstig zorgen over de ventilatie van hun gebouw. Ons antwoord? Dat is even simpel als helder. Al onze installaties (dus installaties die door ons zijn aangelegd) voldoen aan de geldende eisen en normeringen, die op het moment van aanleg worden gesteld. De reactie daarop: “Maar, vanuit de COVID-19 richtlijnen moet er nu toch veel meer en beter geventileerd worden?” Inderdaad, zo wordt het door de politiek, diverse instanties en de media nu ook naar buiten gebracht. Dat vind ik -of beter gezegd wij bij Aqualon van Zutphen- behoorlijk vreemd. Want het ontbreekt aan iedere vorm van wetenschappelijke (dus bewezen) onderbouwing. Laat staan dat wij als installateur op dit moment dan ook maar iets zinnigs zouden kunnen zeggen over de nieuwe norm of standaard. Waar zouden wij die op moeten baseren?

 

Laat één ding duidelijk zijn: Aqualon van Zutphen staat in de startblokken en in pole position om nieuwe installaties te bouwen én bestaande installaties aan te passen aan ‘nieuwe’ eisen en normeringen. Maar dan zullen deze (snel) concreet gemaakt moeten worden en in mijn optiek ook daadwerkelijk voorzien van een wetenschappelijke en bewezen onderbouwing. Overigens is er op dit moment zelfs al zicht op een subsidie van maar liefst 360 miljoen euro om bestaande schoolgebouwen ‘aan te pakken’. Wat mij betreft een prima ontwikkeling, alleen al omdat veel gebouwen op dit moment überhaupt niet voldoen aan eisen en normeringen die voor de uitbraak van COVID-19 gesteld werden!

 

Vol verbazing zie ik op dit moment een ontwikkeling binnen onze branche: verschillende bedrijven zijn gestart met het aanpassen van bestaande installaties. Dan vraag ik me oprecht af; op welke grond? Wat is hierbij het uitgangspunt? Aqualon van Zutphen gaat hier absoluut niet in mee. We verrichten geen werkzaamheden op basis van natte vinger werk of slechts een ‘gok’. Dus ook geen installatie die tweemaal zoveel ventileert dan de nu geldende norm …

 

Wat we wel doen? Flexibiliteit inbouwen in de installatie. Door deze goed regelbaar te maken, zodat we op een later moment terug kunnen schakelen wanneer blijkt dat ‘minder’ voldoende is (in relatie tot eisen en normeringen). Alleen al vanuit duurzaamheidsoogpunt! Onder aan de streep ben ik er overigens wel van overtuigd dat er in de toekomst meer geventileerd moet worden en dat eisen en normeringen gaan veranderen. Maar tot die tijd, gaan wij werken op basis van onze eigen kennis en kunde en de geldende norm.

Voor nu is dit het beste uit één wereld.